Til:        Oslo Jazz Circles medlemmer

Fra:      Jan Evensmo

Dato.    7/7-2011

 

 

Sak:  The BILL SAVORY collection kommer til oss!!:

 

 

De fleste av dere har vel hørt om denne saken tidligere, men jeg skal gi en kort redegjørelse:

 

Bill Savory var en lydtekniker som på 1930-tallet installerte lydstudio i hjemmet og tok opp diverse radioprogrammer på lakkplater, bl.a. på bestilling fra kunder. Han var imidlertid en ihuga jazzentusiast som tok opp store mengder jazzprogrammer, spesielt i tiden 1937-1940.

 

Han var en hemmelighetsfull og vanskelig mann, ville ikke kommunisere med jazzmiljøet, og ingen visste riktig hva han hadde før han døde for et par år siden, i en høy alder, man var faktisk redd for at samlingen var gått tapt. Da viste det seg at samlingen var godt bevart, og at hans sønn var grei og forhandlingsvillig. Harlem Jazz Museum v/ direktør Loren Schoenberg kjøpte samlingen som besto av 975 lakkplater, mange av dem inntil tyve minutters varighet, og størsteparten i forbausende god kondisjon. Da jeg besøkte New York i februar, tilbrakte jeg fem dager med å lytte på utvalgte deler av dette materialet, og lyden var overraskende god; selv om det var noe slitasje, så hadde hans opptaksutstyr vært utmerket.

 

Musikken er fantastisk, og dersom man verdsetter swingjazzen fra tredvetallet, er samlingen en sterk opplevelse. Her er radiopptak med Count Basie fra The Famous Door (masse Lester Young og Herschel Evans), Cab Calloway (masse Chu Berry), Coleman Hawkins med fem minutter Body & Soul fra 1939, diverse jam sessions, Duke Ellington, dagevis med Benny Goodman (inkludert sextet opptak med Charlie Christian), Teddy Wilson og Earl Hines’ storband, Billie Holiday, Fats Waller, Louis Armstrong med mere, ja til og med Kirsten Flagstad!!!

 

Jeg spurte Loren Schoenberg om han kunne tenke seg å komme til Oslo for å presentere samlingen, og det ville han gjerne.

 

 Oslo Jazz Festival tente på ideen og

TORSDAG 18. august kl. 13 (matinee)

vil Loren spille utvalgte deler av samlingen på Nasjonal Jazzscene, gamle Victoria kino på Karl Johans gate. Billettpris kr 150, men har du betalt OJC-kontingenten for 2011 kommer du gratis inn. Det sjekkes mot liste over medlemmene i luka.

 

Jeg håper og tror at Oslo Jazz Circles medlemmer vil møte trofast opp for å høre deler av denne jazzskatten, for første gang presentert utenfor New York!!! (Noen få glimt har vært vist på youtube).

 

Imidlertid vil det også bli arrangert et eget arrangement for Oslo Jazz Circles medlemmer, et skikkelig klubbmøte i gammel stil, der man kan lytte og prate med Loren (en meget hyggelig mann!!) og diskutere og kose seg ordentlig!! Vi kan spille stoff som det ikke er tid til på Victoria, og vi kan spille det beste om og om igjen!!

 

Anne og Stein Kagge har sagt seg villige til å holde arrangementet i sitt nydelige hjem i Bekkelagsterrassen. Vi jobber med å finne et passende tidspunkt, det foregår mye under festivalen, og Loren skal også øve med og senere spille med Christiania 12. Vi tror at det må bli fredag eller lørdag formiddag (19/20 august).

 

Vi kommer tilbake til konkret informasjon om dette arrangementet senere. Merk at det blir forhåndspåmelding av hensyn til kapasiteten og bevertningen.

 

Jeg gleder meg selv som et barn til julaften, for jeg har allerede hørt mye av dette stoffet. Tror dere vil få hakeslepp!!

 

Mer informasjon senere!!!

 

 

Beste hilsener og god sommer,

 

for Oslo Jazz Circle,

 

Jan Evensmo

Jazz Arkeolog

 

Oslo 6/7-2011