Tidligere arrangementer i Oslo Jazz Circle


2023

* George Russell 100 år
Johan Hauknes kåserer om George Russells virke i Skandinavia i årene etter 1964 og hvordan dette satte et sterkt preg på utviklingen av norsk og svensk jazz.

* Musikken var av og med Vidar Johansen
Saxofonisten, komponisten og arrangøren Vidar Johansen fyller 70 år. Harald Opheimintervjuer Vidar. Deretter blir det konsert med Asmundsen & Co. Kvintetten består, foruten Vidar Johansen på sax og Tine Asmundsen på bass, av Rune Klakegg på piano, Magnus Oseth på trompet og Terje Engen på trommer. Bandet vil presentere musikk av Vidar Johansen.

* Chick Corea "The piano is like 88 tuned drums"
Torstein Ellingsen og Erik Jøkling kåserer over tema «Innspillinger fra Vålerenga, via Molde, til Lillestrøm». Torstein er fan. Erik er trommeslager i bandet Made in Corea, som har spesialisert seg på Coreas musikk fra 1970-tallet, kjente hovedpersonen og har spilt med ham i Lillestrøm.

* Blant de største: Ray Charles!
En av Norges mestselgende plateartister Eigil Berg (Morgans, New Jordal Swingers, solokarriere, nå aktuell med både plate og bok) kommer og kåserer om et av sine store idoler gjennom mange år, Ray Charles.

* Jazz i Norge under krigen
Bjørn Stendahl kåserer om denne viktige perioden i norsk jazz.


2022

* Weather Report: Fra rå avantgarde til velprodusert jazzrock.
Torstein Ellingsen kåserer over rytmene, lydene, improvisasjonene og mystikken som traff ham rett i hjertet, med keyboardist Joe Zawinul og saxofonist Wayne Shorter som sentralt tospann. Som Joe Zawinul beskrev bandet: «In Weather Report everybody solo and nobody solo».


* Svensk jazz: Hva skjedde etter 2. verdenskrig?
Svenske Erik Kjellberg vil beskrive og drøfte forhold knyttet til den moderne jazzens etablering i Sverige etter andre verdenskrigen og framover mot 1970-tallet. Presentasjonen vil fokusere på de viktigste profilene i svensk jazz.


* Jazzlivet nordpå og Alf Erling Kjellman
Øystein Blix fra Tromsø forteller om jazzmiljøet nordpå, med spesiell vekt på tenor- og barytonsaksofonisten Alf Erling Kjellman.

* Cool Conference og «Birth of the Cool»
Jazzorkesteret Cool Conference, ledet av Erik Halvorsen, ønsker
å gjenskape noe av stemningen fra det legendariske albumet «Birth of the Cool», som inneholder hva mange mener er grensesprengende innspillinger gjort av en nonett ledet av Miles Davis i 1949/1950. Kjell Olav Martinsen kommenterer musikken underveis i konserten.


* Jazz i Norge på 1970-tallet - et gledens tiår!
Bjørn Stendahl forteller om en enestående oppgangstid i norsk jazz – fra labre tider til en uslåelig topp i antall jazzklubber, et mangfold i stilarter, fra tradjazz og swing til fusion og funk – et tiår med likestilling og rettferdighet, åpenhet og demokrati, gjenopplivningen av Oslo Jazz Circle m.m.


* 100 år med jazz!
I fjor kunne vi feire 100-årsjubileum for de første utenlandske jazzband til Norge og de første norske band som med en viss rett kunne kalles «jazzband». Den fremragende ragtime-pianisten Morten Gunnar Larsen, sammen med jazzhistoriker Bjørn Stendahl, gir oss et tilbakeskuende hundreårsjubileum!


* Pre Public Enemies og Club 7 
Arild Boman spilte piano og orgel i flere eksperimentelle jazz- og rhythm & blues-band på 1960-tallet, blant dem "Public Enemies" som oppsto i ungdomskulturen i Oslo. Boman går som musiker og sosiolog inn i denne utviklingen i Norge på 1960-tallet:

Tidlig 60-tall: jazz presses ut av beat/popmusikk. Medio 60-tall: Jazzmusikere tenner motild også med rhythm & blues. Gjennom 60-tall: jazzen ekspanderer i ulike former i Norge.

* A Love Supreme
I anledning det belgiske dansekompaniet Rosas oppsetting av John Coltranes "A Love Supreme" på Dansens Hus i 2019, ble Petter Wettre engasjert for å gi publikum en innføring i Coltranes mesterverk. Det er dette historisk-analytiske foredraget vi får høre akkompagnert av Wettres egne betraktninger i tillegg til en rekke musikkeksempler.


* Min vei inn i jazzen
Guttorm Guttormsen er en av nestorene i norsk jazz, som saksofonist, fløytist, klarinettist, komponist og arrangør. Allerede på 70-tallet gjorde han seg sterkt bemerket med egen kvintett og kvartett gjennom plateutgivelser og konserter på landets klubb- og festivalscener. Mottaker av Buddy-prisen, norsk jazz høyeste utmerkelse i 1979 og SørnorskJazzsenters pris for 2016. Aktiv som komponist og musiker i Scheen Jazzorkester.

* Mingus 100 år
Johan Hauknes kåserer om kontrabassist, orkesterleder og komponist Charles Mingus. Denne sentrale stilskaperen blir objekt for en grundig historisk og musikalsk gjennomgang.

* Jazz og Johs
Per Husby plukker og presenterer fra arkivet etter jazzhistoriker, forfatter og NRK-journalist Johannes Bergh (1932–2001), som var et fast og sentralt medlem i Oslo Jazz Circle i mange år. Det blir NRK-opptak m.m.

* Miles Davis og Bitches Brew
Lars Mjøset, leder for orkesterprosjektet «Bitches Brew», kåserer om platen Bitches Brew. Den kom helt på tampen av 1969 og var vanskelig å svelge for mange elskere av musikken til Miles Davis. Nå er den altså 50 år og nesten for gammeljazz å regne. Lars Mjøset, professor i sosiologi og dertil musiker på si, vil gi oss et bedre grunnlag for å bedømme Miles’ kvaliteter i denne perioden.

* George Gershwin - en jazzmann?
Per A. Christiansen kåserer. Gershwin leverte utallige bidrag til jazzrepertoaret. Selv var han en dyktig jazzpianist og han omga seg med jazzfolk, hvorav noen var blant hans beste venner. Men var han egentlig selv en ekte jazzmann?


2021

På grunn av pandemirestriksjoner ble det ikke avholdt møter i Oslo Jazz Circle mellom 3. november 2020 og åpningen 7. september 2021.

* Sonny Rollins, 91 år
Johan Hauknes går gjennom Sonny Rollins' historie og spiller fra hans enorme produksjon. Rollins - en av de virkelig store jazztenoristene etter 2. verdenskrig - fylte 90 år i fjor. Pandemien forstyrret vår jubileumsmarkering, men Johan vil presentere både hørt og uhørt Rollins.

* Fra miraklet til templet: 20 år med Artist in residence i Molde
Johan Hauknes og Harald Opheim kåserer, viser bilder og byr på musikkeksempler fra 20 år med Artist in Residence-ordningen på Moldejazz. Johan Hauknes har skrevet det som ifølge en anmeldelse er «en smått mirakuløs bok» om noe han kaller Fra Miraklet til Templet. Boka er rikt illustrert med Harald Opheim som ansvarlig for både bilder og redigering.


2020

* ECM
Johan Hauknes kåserer.
Se detaljer på https://nasjonaljazzscene.no/arrangement/ojc-ecm-1970-2020/

* Lester Young
Jan Evensmo kåserer.
Se detaljer på https://nasjonaljazzscene.no/arrangement/ojc-lester-young-ved-jan-evensmo/


* Bird lives. Charlie Parker 100 år
Se detaljer på https://victoria.ticketco.events/no/nb/e/ojc_100_birds__bird_lives

* Bakerste mann som solist
Trommeslager Torstein Ellingsen kåserer om og belyser knallperler og melodisk trommespill fra Gene Krupa til Steve Gadd, men skal selvfølgelig innom flere store jazztrommeslagere. Vi skal høre etter form, melodi, virkemidler, og vi skal telle takter.

* Pedagog og musiker 
Erling Aksdal er jazzpianist, komponist og leder for NTNU Jazzlinja i Trondheim, der han har undervist siden 1990. I foredraget vil han dele tanker om jazzutdanning og undervisning. Han vil også gi oss innblikk i sin egen musikk og eget musikerliv, og møter med mange av de største jazznavnene, både norske og utenlandske, ispedd musikkeksempler.

* 80 deilige år med Blue Note Records
Johan Hauknes kåserer. Etter at de tyske emigrantene og ivrige jazzlytterne Alfred Lion og Francis Wolf flyktet fra Hitlers Tyskland til New York, skulle de komme til å forandre den moderne jazzen i USA. I 1939 startet Alfred Lion et plateselskap, hvis arv i dag står som en bauta over den moderne amerikanske jazzen på 1950- og 1960-tallet. Plateselskapet var Blue Note Records, et navn som skaper rykninger i jazzfoten til enhver som vet noe om jazzens moderne historie. Denne kvelden vil vi gjøre et dypdykk i selskapets rikholdige katalog.


2019

* Oslo Jazz Circle fyller 70 år

Oslo Jazz Circle, landets eldste jazzklubb med kontinuerlig drift, fyller 70 år i år. Den første timen vil vi forbeholde medlemmene og inviterte gjester. Kl. 20.00 åpnes dørene for alle til en gigantisk jam session, med et basiskomp bestående av
Staffan William-Olsson – gitar, Magne Arnesen – piano, Stig Hvalryg – bass, Hermund Nygård – trommer, i tillegg til en mengde andre profilerte musikere.

* Jazzen i 100
Norges fremste jazzhistoriker Bjørn Stendahl mener å kunne slå fast at når vi ser bort fra de interessante pre-jazz besøkene Norge fikk bl.a. fra USA før 1919, med «blackface» og «minstrels» og alt det spennende som Erlend Hegdal fortalte oss om på møtet i september, så dukket den egentlige jazzen opp her på berget for 100 år siden. Det vil Stendahl dokumentere glitrende i ord og toner slik vi liker å høre ham.

* Jukka Perko goes Dizzy - Swing with people who’ve lived it!
I anledning sin 70-årsdag satte Dizzy Gillespie i 1986 sammen sitt eget storband, som han turnerte verden rundt med. Midt i denne gjengen med etablerte proffmusikere satt en ung, blond finne på 18 år – Jukka Perko – med sin altsax. Hvordan havnet dette unge talentet i Dizzys band? Hvordan var det å reise verden rundt med Dizzy? Dette skal du få ta del i når Oslo Storband sammen med Perko spiller høyspent, swingende musikk fra Dizzy Gillespies 70th Anniversary Bigband.

* Charleston i Grukkedalen-bildet av jazzen. Om jazzfoto
Musikkviter Erlend Hegdal har doktorgrad ved Universitetet i Oslo med en avhandling om kveldens tema: Allerede i siste halvdel av 1800-tallet opptrådte svarte amerikanere på norske scener, som sangere, dansere, musikere og «blackface»-komikere. De nye taktene ble møtt med både fascinasjon og forakt, lovord og latterliggjøring. I boken "Charleston i Grukkedalen" har Hegdal samlet fotografier, anmeldelser og illustrasjoner fra epoken, og presenterer et delvis glemt kapittel i norsk kulturhistorie, en fortelling om både rasisme og frigjøring, mediehistorie og musikkglede.

* Bildet av jazzen. Om jazzfoto
Harald Opheim, styremedlem i OJC og selv en erfaren fotograf, dypdykker i dette temaet. Det blir anledning til å se ikoniske bilder av William Claxton, Herman Leonard og Milt Hinton, for bare å nevne noen av de historisk kjente fotografene, men det blir også eksempler fra dagens fotografer, som har et annet uttrykk.

* Jazzambassadørene
Per A. Christiansen kåserer.
Helt siden slutten på første verdenskrig har amerikanske jazzmusikere søkt seg ut, og spesielt i Europa gjorde de stor lykke. Etter hvert oppdaget myndighetene at disse musikerne var blant USAs beste ambassadører. Fra 1953 ble jazzen derfor en viktig del av kulturutvekslingen med utlandet og effektive våpen i den kalde krigen. Over alt ble de ønsket velkommen av et jazzhungrende publikum som daglig ble fôret av Voice of America.

* "Jazzens gravrøvere" - helter eller skurker
Jan Evensmo kåserer.
William Savorys samling av unike opptak fra slutten av trettitallet dukket opp for noen år siden. Plateselskapet Mosaic ga nylig ut en praktfull CD-boks fra samlingen. Det har aktualisert et gammelt stridstema: Hvem eier fortidens skatter? Burde det egentlig være forbudt å spille kveldens program? Vi lytter og lufter høre- og synspunkter på jazzarkeologiske utgravninger.

* Touch the Hand of Love. A Celebration of Blossom Dearie
Norsk-ættede Blossom Dearie (1924-2009) var en amerikansk sanger og pianist som opplevde en nesten 70 år lang jazzkarriere! Dearie møtte Karin Krog som i 1972 brakte henne til Dearies første konsert i Oslo. Denne ledet videre til kontakt med mange norske jazzmusikere. For Helle Brunvoll har Dearie vært en stor inspirasjonskilde. Brunvoll er en multikunstner: Maler, fotograf og musiker. «Hvorfor jeg deler tiden mellom musikk og bildende kunst? Fordi kunstformene komplementerer hverandre. Det handler om å skape bilder – både visuelle og musikalske». Sverre Lunde, som har frontet norsk jazz internasjonalt i regi av Utenriksdepartementet, vil innlede konserten med et foredrag om Blossom Dearie, med musikkeksempler. Helle Brunvoll – vokal, Magne Arnesen – piano.

* Kristoffer Kompen og Jack Teagarden
Kristoffer Kompen er en markant trombonist som i de siste åra har gitt ut nydelige skiver under eget navn. Kristoffer vil kåsere om Jack Teagarden, den kanskje mest kjente jazztrombonisten gjennom tidene, og hans musikalske utvikling. Karrieren til Teagarden strakk seg fra midten av 1920-tallet til han døde i 1964. I løpet av karrieren spilte han med musikere som Bix Beiderbecke, Louis Armstrong, Benny Goodman og Earl Hines. Med sin egen kvintett søker Kompen å forvalte, fornye og levendegjøre gleden og betydningen av Jack Teagardens musikk.

* 1959 - Året da jazzen ble snudd opp ned

Det er 60 år siden det kanskje aller mest revolusjonerende året i jazzhistorien. I dette foredraget vil Johan Hauknes beskrive og drøfte hva det er som gjør 1959 så viktig. Han har beskrevet sine ambisjoner slik: Med vekt på musikk som ble skapt og utgitt i dette året, vil jeg se på hovedtrekkene i denne musikken og hvordan den legger premisser for utviklingen av improvisert musikk fram til i dag. Samtidig var også dette året hvor viktige linjer i jazzhistorien fram til dette året, tok slutt. 1959 er året Lester Young, Billie Holiday, Baby Dodds og Sidney Bechet døde.


2018

* En swingende julejazzkonsert

Kjell Eriksens Septett og sanggruppen Jazzådu presenterer swingende julemusikk arrangert i mainstream-swing-stil. Bandet består av Kjell Eriksen – leder og pianist, Stig Adolfsen – bass, Christian Lund – trommer, Erik Halvorsen – trompet, Tore Krok Nielsen – altsax, Rune Nicolaysen – tenorsax, Jon Bakkelund – baritonsax.
Jazzådu er en vokalkvintett som består av Helge Fløtten, Dagfinn Eckhoff, Knut Onstad, Sissel Viggen og Nanna Sandal.
De synger i tette og raffinerte klanger, inspirert av grupper
som Manhattan Transfer og Singers Unlimited.

* Musikalske idealer
Trompetist Tore Johansen forteller og spiller musikk med sine forbilder. Blant dem er de norske jazztrompetistene Atle Hammer og Bernt Anker Steen. Tore Johansen er utdannet fra jazzlinja ved NTNU i Trondheim. I tillegg til å være en utmerket utøvende jazzmusiker, har han også komponert og arrangert musikk for kor, storband og orkester. Sammen med sin bror trommeslageren Roger Johansen, driver han plateselskapet Inner Ear, som etter oppstarten for drøyt ti år siden har gitt ut 25 album.

* Mere nyoppgravet - med nogo attåt

I forbindelse med Nasjonalbibliotekets digitalisering av Randi Hultins spolebåndsamlingdukket det opp en rekke tidligere ikke kjente/registrerte opptak med så vel norske som utenlandske musikere. Per Husby presenterte en del eksempler herfra våren 2018, ispedd et par eksempler fra egen samling. Men det var så mye å hente fram at vi lar ham fortsette der han slapp i mai.

* Hank Mobley

Tenorsaksofonist og gründer av Kongsberg Jazzfestival mm. Kjell Gunnar Hoff kåserer om Hank Mobley, en av de store tenorsax-stjernene.

* Filmkveld: Alice Babs - Swing It!
Lasse Zackrisson kommer fra Sverige for å presentere sin film
«Alice Babs – Swing it! ». I dette filmportrettet fra 2008 forteller Alice Babs åpenhjertig om sitt liv og karriere gjennom 70 år som artist og offentlig person. Filmen inneholder mange interessante filmklipp, ikke minst fra det 11-årige samarbeidet med Duke Ellington som skrev to kirkekonserter for hennes spesielle stemme.


* Et år i jazzen - femti år siden 1968.
Vår fremste jazzhistoriker Bjørn Stendahl trekker frem små og store begivenheter fra jazzåret 1968.

* Asmundsen & Co.  løfter fram Einar "Pastor'n" Iversen
Dette er det nye bandet til jazzbassisten, Tine Asmundsen. Med seg har hun to sentrale medlemmer fra Lonely Woman, Vidar Johansen og Rune Klakegg, supplert med nytt blod gjennom de unge musikerne Magnus Oseth og Terje Engen. Bandet presenterer musikken til den norske jazzpianisten, Einar “Pastor´n” Iversen, en moden mainstream-musiker, som tilførte en moderne og samtidsrettet holdning til jazzen. Prosjektet er basert på Tine Asmundsens langvarige musikalske samarbeid med Einar Iversen, og “Pastor´n” er også involvert i utvalget av komposisjonene.

* Gamle Sandvika storband - Tribute to Bjarne Nerem
Gamle Sandvika storband presenterer Bjarne Nerem og hans storbandkarriere i Sverige og Norge. Mye er hentet fra Harry Arnolds sensasjonelle svenske radiostorband som hadde sin storhetstid på slutten av 1950-tallet. Arrangementene som Nerem spilte med Sandvika storband på slutten av 70-tallet er restaurert, blant annet «Trubbel» som ble en liten hit. Gamle Sandvika storband har også fått laget arrangementer på et par av Bjarne Nerems egne komposisjoner som aldri før har vært spilt med storband. Solopartiene håndteres av Rune Nicolaysen som spilte i Sandvika storband da Bjarne Nerem var solist der. Musikalsk leder er Biørn Barlo. Til å binde det hele sammen har vi Gemini-gründeren Bjørn Petersen.


2017

* Norman Granz og kampen mot rasisme

Per A. Christiansen kåserer og spiller musikkeksempler.
Ingen har bragt jazz ut til et større internasjonalt publikum enn impresarioen og produsenten Norman Granz. Ingen har heller hatt en større "stall" av toppmusikere til disposisjon. Og få i jazzens verden har gjort mer for å utrydde raseskillet, både på scene og i sal. Det hele startet faktisk med et arrangement mot rasisme.

* Flere levende bilder fra NRKs jazz-arkiv
Johan Hauknes er tilbake for å gi oss nye høydepunkter fra NRK TVs mange jazzsendinger fra 1960 og framover. Dette er en oppfølging av et tilsvarende møte tidligere i år.

* Karin Krog i samtale med Bjørn Stendal

Tilbakeblikk på et langt og suksessrikt liv i jazzens tjeneste. Vi fortsetter feiringen av vår jazzdronning Karin Krog som fylte 80 år tidligere i år.

* Jazzen midt i Norge
Jan Ditlev Hansen gir oss et innblikk i jazzmiljøet i Midt-Norge. Foredraget tar utgangspunkt i hans bok «Jazz ved Nidelven - en musikkhistorisk byvandring» (2016). Boka gir et omfattende og fornøyelig innblikk i jazzmiljøet i Trondheim, med noen geografiske avstikkere, fra starten av forrige århundre fram til i dag, med artige sidekicks og fine portretter av et utvalg jazzmusikere.

* Buddy Rich i 100
Vi feirer med Sandvika Storband. Fra 1966 til han døde i 1987 ledet trommeslageren Buddy Rich sitt eget storband og satte udødelige spor i jazzhistorien. Erik Smith har alltid hatt Buddy Rich som sitt store forbilde, og musikken til Buddys storband ligger midt i Sandvikas storbands stil og interesse. Smith er en Norges fremste eksperter og stor fan av Buddys musikk og spillestil. Han vil lede oss inn i Buddys verden gjennom ord og bilder, men framfor alt som frontfigur for Sandvika storband.

* Ella Fitzgerald i 100 - Celebrating Ella with Oslo´s hardest swinging crew!
Ella Fitzgerald ble født 25. april 1917, og hadde «The First Lady Of Jazz» fremdeles levd, ville hun på denne dag fylt hundre år! Som en kjærlig hyllest får du storslagen musikk i hennes ånd!
Kaba Orchestra er et ministorband med Norges ypperste jazzmusikere, som alle har en forkjærlighet for 1940- og 50-tallets swingjazz. Med seg har de stjernevokalisten Majken Christiansen, og repertoaret vil utelukkende være fra Ella Fitzgeralds storhetstid! Navnet Kaba er hentet fra Oslos første jazzklubb, som holdt sted på
Restaurant Kaba, like ved Nationaltheatret. Kaba Orchestra har
som mål å ikke bare hylle musikken tidligere generasjoners musikere spilte, men også å vise at musikken på ingen måte er glemt eller utdatert! Swingjazzen har etterlatt et sterkt avtrykk i jazzhistorien over hele verden og lever i beste velgående den dag i dag.
Majken Christiansen – vokal, Kasper Værnes, Håvard Fossum, Lars Frank – sax, Kristoffer Kompen og Jørgen Gjerde – trombone, Erik Eilertsen, Marius Haltli, Kåre Nymark Jr – trompet, Svein Erik Martinsen – gitar, Anders Aarum – piano, Jens Fossum – bass, Hermund Nygård – trommer

* Samtale med Harald Bergersen
Harald Bergersen (født 1937) er en nestor i norsk jazz på saxofon, fløyte, klarinett. Han begynte i 1950-tallets orkestre ledet av Kjell Karlsen, Rowland Greenberg og andre, foruten å ha ledet egne band. Han har også spilt i Oslo Filharmoniske Orkester og Kringkastingsorkesteret. Denne kvelden intervjues han om sin jazzkarriere av styremedlem Harald Opheim. Samtalen blir rikelig illustrert med musikkeksempler, kjente og ukjente.

* Those were the days...
Danske Tom Buhmann gir minner fra et halvt liv med jazz i og omkring København. Buhmann forteller til OJC at han «blev nr. 2 ved den internationale finale i EBU-konkurrence ”Gjett på Jazz” i 1968, hvilket førte direkte til en karriere som programvært ved radioudsendelser om jazz i Danmarks Radio fra 1968 til 1977. Musikanmelder på Dagbladet Information 1978 til 1986. Har skrevet talrige artikler om jazz og jazzmusikere og har bidraget til diskografier. Anmelder fortsat i tidsskriftet Jazz Special og laver fortsat radioudsendelser, men nu kun som en honorarløs hobby...»

* Jazz gjennom et langt liv
Helge Bjørset deltok på Asker-laget ved OJCs Gjett på Jazz i høst. Han var et sentralt medlem av «Sørker’n» i mange år og stø deltaker fra Norge i finalen i EBUs Jazz Quiz i 1972. Bjørset forteller og spiller plater som fremdeles betyr noe for ham i et intervju som forsøkes styrt av Jan Evensmo.

* Levende bilder fra NRKs jazz-arkiv
Johan Hauknes presenterer et spennende resultat av sin jakt på jazz i NRKs frislupne TV-arkiver.


2016

* Frivillig i jazzens tjeneste

John Trehjørningen - årets Ella-prisvinner, tidligere sikkerhetssjef ved Oslo Jazzfestival og primus motor bak New Orleans Workshop - kommer med opptak, minner og synspunkter.

* Ali Baba og de 400 spolebånd
En once-in-a-lifetime jazz-opplevelse med Jan Evensmo som veiviser
blant perler fra et ukjent jazzens skattkammer

* Gjett på jazz - superquiz!
Oslo Jazz Circle puster liv i den en gang så populære quizen, som endte opp i europeisk finale (EBU, radio). Norge hevdet seg meget bra, og kan skilte med flere europamestre; Aarbostad, Borge, Johnsrud, for å nevne noen. Jan Evensmo jobbet intensivt med å samle alle tilgjengelige tidligere norske deltakere. Dette blir en spennende kveld. Ikke bare for de 5 lagene á 3 personer som sporty stiller opp for å utfordre hverandre. Men også for alle i salen som selv kan prøve sine kunnskaper i en fredelig jazzdyst.

* Et år i jazzen – 1966
Vår fremste jazzhistoriker, Bjørn Stendahl, fortsetter sin gjennomgang av jazzen år for år, med hovedvekt på jazz i Norge. I kveld er året 1966!

* Oslo Jazzfestival markerer 30 swingende år.
Festivalsjef Edvard Askeland presenterer smått og stort fra perioden.

* Min Jazz - Glimt fra et langt jazzliv
Pianist m.m. Per Husby forteller fra sin jazzmusikalske karriere ispedd musikeranekdoter og en rikelig mengde med mer eller mindre obskure/ukjente musikkeksempler.

* Uslitelige Anita O'Day: Syv harde tiår i jazzens tjeneste.
Hun begynte å bruke alkohol og hasj som tenåring. Hun gikk på heroin i 15 år. Hun overlevde en dødelig overdose, voldtekt, et dusin illegale aborter og et fengselsopphold. Og hun regnes fortsatt som en av jazzens aller ypperste vokalister. Vårt medlem og tidligere utenrikskorrespondent for Aftenposten, Per A. Christiansen, kåserer.
Her er spillelisten for møtet om Anita O'Day

* 80 år siden Norges første jazzklubb – og dertil er det kvinnedagen 8. mars!
En double feature kveld i Oslo Jazz Circle med glimt fra begivenheter for 80 år siden og historier om kvinner i jazzen, først og fremst instrumentalister. Ved to av våre fremste jazzhistorikere, Bjørn Stendahl og Jan Evensmo.

* Lars Gullin - Svensk jazz i et nøtteskall
Johan Hauknes presenterer Lars 'Lasse' Gullin (1928-1976) og hans musikk: «Jeg vil søke å beskrive betydningen av de musikalske røttene i hans musikk, og hvordan han brukte dette til å forme sin egen stemme. Ved det vil jeg prøve å vise at historien om Gullin også er historien om svensk jazz etter 1950. Vi vil se en musiker som helt fram til sin død 48 år gammel ikke bare beholdt, men også utviklet sin musikalske skaperkraft».

* Shu-bi-du-a. Jazzvokalgrupper gjennom tidene
Kristian Lindeman og OJCs styreleder Sverre Lunde kåserer og deler sin kunnskap og sine plateeksempler med oss.


2015

* Jazzens ikke fullt så unge døde

Våren 2012 fortalte vårt styremedlem Jan Evensmo om de riktig unge døde jazzmusikerne og synliggjorde det dystre faktum at det neppe finnes noen kunstart som har forbrukt sine utøvere i større tempo enn jazzen. Denne gang vil han ta for seg noen av de som døde da de var bare litt eldre og glede oss med eksempler på den musikk de etterlot seg. Etter møtet blir det et kort innslag med Bodil Niska (tenorsax) og Per Husby (piano) for å markere avslutningen på et mer enn 11 år langt og godt forhold mellom Bare Jazz og Oslo Jazz Circle.

* En helaften med Knut Riisnæs
Møte med vår store saxofonist og 70-års jubilant - og musikken som har inspirert ham gjennom et fantastisk musikerliv. Knut Riisnæs forteller, byr på sine favorittplater og spiller i duett med pianist Anders Aarum. Don't miss it!

* Gentle - Frode Thingnæs in memoriam
Møt Maren Thingnæs og hennes nye dokumentarfilm om sin far, trombonisten og komponisten Frode Thingnæs. Far og datter var nært knyttet til hverandre, og etter Frodes uventede bortgang i 2012 er savnet stort. Som eksamensoppgave i filmproduksjon ved Westerdals-skolen, har Maren derfor intervjuet Frodes musikerkolleger og gjort dypdykk i NRKs arkiver. Maren forteller om arbeidet. Filmen «Gentle» (Frodes vakre ballade) følges opp med poesi framført live av Frodes kone, skuespiller og forfatter Marianne Mørk, og med Thingnæs-komposisjoner spilt av Frodes sønn, pianist Magnus Thingnæs, bassist Jan Erik Kongshaug og Erling Wicklund på trombone.

* Jazz i hundre
Det er i år 100 år siden ordet «jass» for første gang ble brukt i forbindelse med musikk. Deretter har jazzen utviklet seg og har fått mange navn og definisjoner. Vi tar dere med på en begrepsreise gjennom hot og cool, rhythm og swing, bop og soul, fra fritt til acid – og mye mer. Bjørn Stendahl loser oss trygt gjennom historien

* Et langt liv i kunstens og jazzens tjeneste
Tore Flesjø, nylig fratrådt leder i Norsk Jazzforum, ser tilbake.

* Smått og stort fra et levd jazzliv
Jazzmusiker og pedagog John Pål Inderberg, en av grunnleggerne av «jazzlinja» i Trondheim i 1979, forteller.

* Jazz i Norge for 50 år siden – pluss litt om en 100-åring
Bjørn Stendahl, Norges fremste jazzhistoriker, tok oss i 2013 med på et tilbakeblikk på året 1962. I 2014 snakket han om 1963 og 1964. Dermed er han nå endelig klar for løpende 50-års markeringer. Denne gangen tar han oss med gjennom jazzåret 1965.
Med någå attåt – blir en liten markering av 100 år med Billie Holiday.

* Art Blakey & The Jazz Messengers
Jazzskribent Johan Hauknes gir noen refleksjoner over og presenterer masse musikk knyttet til historien om verdens ledende universitet for hard bop og relatert jazzmusikk.

* Med jazzen i bånn - møte med komponisten Alfred Janson
Alfred Janson forteller fra sitt swingende musikkliv.

* Mitt swingende, søte liv med Leif
Knut Borge kåserer om sitt lange samarbeid med Leif Anderson, om radioprogrammet "Swing og sweet" og spiller den ene favoritten etter den andre.
Etter kåseriet følger et musikkinnslag presentert av Erling Wicklund: Kveldens artister fra Musikkhøyskolen i Oslo er Jasmin Hirschsteiner - bassklarinett og bassfløyte og Ayumi Tanaka – piano


2014

* Improvisasjon - musikkens talespråk?

Kåre Grøttum kåserer med musikkeksempler.

* Sjeldne filmskatter fra Gemini-arkivet
Bjørn Petersen presenterer en ny runde opptak fra
plateselskapet Geminis rike arkiv.

* Joe Pass, introvert gitarvirtuos som spilte med dem alle
OJCs styremedlem Per Lund kåserer og spiller eksempler  fra Pass' rike produksjon

* To viktige år i jazzen: 1963 og 1964.
Bjørn Stendahl, Norges fremste jazzhistoriker, tok oss i fjor med på et tilbakeblikk på året 1962. Denne gangen tar han oss med gjennom jazzårene 1963 og 1964. Vi bringes dermed ajour med hva som hente den gangen for omtrent 50 år siden.

* Ny CD med musikk av Kåre Grøttum
Her er hva Kåre Grøttum selv forteller:
«Denne platen, som har fått navnet Nyanser i blått, er et slags sluttprodukt fra min side, det har tatt ca. 2 år å lage noe som jeg
i hvert fall ikke er misfornøyd med, og jeg har heldigvis fått hjelp til å skrive noter. Parkinsons sykdom gjør at jeg ikke lenger kan spille piano og noteskriving er blitt et problem. Musikk og tekster står jeg selv ansvarlig for, og låtene følger hverandre i kontrastenes tegn. Jeg har vært mer enn heldig med musikere og sangere. Flere av dem vil være til stede og kanskje til og med spille litt!»
Velkommen til CD-lansering i regi av Oslo Jazz Circle.

* Solokonsert
med pianisten Rossano Sportiello

* Et langt liv i jazzens tjeneste
Bjørn Alterhaug forteller fra sin virksomhet som jazzmusiker, komponist, bandleder, underviser og forsker. Alterhaug er professor emeritus i musikk ved NTNU i Trondheim.

* Mitt lykkelige jazzliv i NRK
Avtroppende programleder Erling Wicklund stiller med noen av sine studio- og konsertproduksjoner gjennom 46 år, håndplukket fra NRK-arkivet for «Oslo Jazz Circle's ears only»


2013

* Det norske innslaget i ECM-katalogen

Dagbladets jazzjournalist Terje Mosnes tar oss velorientert gjennom en norsk plateinnsats det er grunn til å være stolt av.

* Et liv på begge sider av spakene
Vår kjente lydtekniker og jazzgitarist Jan Erik Kongshaug forteller.
Kongshaug er grunnlegger av Rainbow Studio og regnes i dag som en av verdens beste lydteknikere, særlig berømt for rundt 700 innspillinger for ECM (1970–). Teksten «Recorded at Rainbow Studio, Oslo. Engineer: Jan Erik Kongshaug» er et særlig kvalitetskjennetegn for lydopptak.

* Høydepunkter i ODIN-produksjonen
Johan Hauknes geleider oss velinformert gjennom den fyldige katalogen over produksjoner på det norske plateforlaget Odin Records (1981-1993).

* Et langt jazzliv
Pianisten Roy Hellvin gir oss glimt fra sitt liv i og med jazzmusikk
og presenterer egne og andres opptak.


Noen tidligere møter med spillelister:

2011

Jazzens gjeld til Broadway (og omvendt)
Per A. Christiansen kåserte
Her er spillelisten for møtet om Broadway og jazz

2010
Streiftog i polsk jazz 1970-2005
Stein Thoresen og Harald Opheim kåserte
Her er spillelisten for møtet om polsk jazz

2007
Pianoet – musikkens overflødighetshorn
Musiker, komponist og programleder Kåre Grøttum kåserte.
Her er Grøttums spilleliste

2006
Stan Getz i Skandinavia
Presentert av Harald Opheim og Gunnar Feydt.
Her er spillelisten for Getz-møtet.

Clifford Brown 50 år etter
26. juni var det 50 år siden trompetisten Clifford Brown (1930-1956) omkom i en bilulykke. Jan Evensmo plasserte ham historisk og spilte eksempler fra hans fireårige platekarriere.
Her er spillelisten for Brown-møtet.

Doo bee doo ah! Fra Four Freshmen til Take 6
Nyeste utgave av ”Four Freshmen” (utgave nr. 22 !) deltok på Oslo Jazzfestival i år og ble hyllet av begeistrede entusiaster. To av dem, Kristian Lindeman og Sverre Lunde, reflekterte over fenomenet ”Jazz Vocal Groups” og når denne formen oppsto, og ga en oversikt med eksempler fra dens viktigste grupper.
Her er spillelisten for vokalgruppe-møtet.